Ciastka i pierniki – domowe wypieki

55
wyświetleń
ciastka

Ciastka i pierniki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Jak to zwykle bywa okres przedświąteczny to czas spędzony w kuchni. Każda „Pani Domu” przygotowuje mnóstwo pysznych potraw dla swojej rodziny. Między innymi są to wypieki.

W tym roku postanowiłam zrobić ciastka, pierniczki i nie tylko. Są pierniczki posypane cukrem pudrem, są z lukrem, są polewą czekoladową i lukrem, piernikowe choineczki z lukrem oraz ciasteczka renifery. Zaszalałam:)

Zajęło mi to kilka dni, ale z przerwami na toalety, posiłki, karmienia, zabawę, spacery i sen. Musiałam zrobić dużo, gdyż mam dużą rodzinę, a ciastka i pierniczki w nowych pojemnikach będą na pewno ładnym smacznym prezentem. Dla każdej „Pani Domu” usłyszeć od rodziny, że smakołyki są pyszne i widok ich znikających z talerzyka- bezcenne:) Aż chce się robić więcej, więcej i więcej…

Pierwszy raz zrobiłam na raz tyle łakoci, fakt było to trochę wyczerpujące, ale czego się nie robi dla rodziny! Moje wypieki możecie zobaczyć na zdjęciach, szkoda, że nie możecie ich spróbować, mniam…

Dzielę się z Wami moimi przepisami – spróbujcie wykonać je sami. Gorąco polecam:)

RENIFEROWE CIASTKA

Składniki:
– 180 g masła, zimnego
– 350 g mąki pszennej
– 200 g cukru pudru
– szczypta soli
– 1 duże jajko
– 1 żółtko
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder, sól i wymieszać. Dodać jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Następnie dodać starte na grubej tarce masło i wyrobić lub zmiksować. Uformować kulę, którą należy owinąć folią i schłodzić ok. 30 min. w lodówce.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Ponadto:
– 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
– kolorowe groszki na nos
Na ostudzone ciasteczka czekolady przyklejać noski i udekorować rogi rozpuszczoną czekoladą. Lepiej się dekoruje za pomocą tutki z papieru do pieczenia lub rękawa.

PIERNICZKI Z LUKREM

Składniki:
– 1/4 szklanki miodu
– 80 g masła
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru pudru lub miałkiego cukru brązowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
– 1 łyżeczka kakao
– 1 jajko

Sposób wykonania:

Miód i masło podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, wymieszać i przestudzić. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę korzenną do piernika i wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło z miodem i wyrobić lub zmiksować. Uformować kulę, którą należy owinąć folią i schłodzić ok. 30 min. w lodówce.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 2-3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli będą się dłużej piekły, będą miały posmak goryczy i będą zbyt kruche. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Po upieczeniu udekorować lukrem.

LUKIER

Składniki:
– 1 białko
– 1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:

Mikserem utrzeć białko z cukrem tak, aby nie było żadnych grudek. W zależności od wielkości jajka, należy dodawać więcej cukru pudru. Lukier musi być bardzo gęsty taki, aby nie spłynął z ciastka.

PIERNIKOWE CHOINECZKI

Składniki:
– 230 g masła miękkie
– 1 szklanka miodu płynnego
– 1 duże jajko
– 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
– szczypta soli

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną do piernika, sól i wymieszać.
Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować. Kolejno dodać suche składniki i zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.
Uformować kulę, którą należy owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub przez całą noc.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości np. gwiazdki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 8 min. w temperaturze 200°C. Następnie wystudzić i udekorować lukrem.

LUKIER

Składniki:
– 4 białka
– 4 szklanki cukru pudru
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób wykonania:

Mikserem ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.

FORMOWANIE CHOINEK

Na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego, kłaść łyżkę lukru i rozprowadzić go po powierzchni piernika. Następnie przykrywamy kolejnym pierniczkiem i lukrujemy. Z najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.

Pozdrawiam Ola i Michalinka 🙂